
Het koor is opgericht in 1968 en bestaat uit ervaren amateurzangers, afkomstig uit de hele provincie Drenthe. Sinds 1997 staat het koor onder de artistieke leiding van dirigent Dick Dijk. Het koor streeft naar een bezetting van 36 leden: 10 sopranen, 10 alten, 8 tenoren en 8 bassen.
Concerten
Het Drents Kamerkoor zoekt in zijn programmering naar afwisseling tussen bekende en minder bekende klassieke muziek vanaf 1400 tot nu. Het uitgaan van een thema leidt soms tot ongewone en daardoor ook verfrissende combinaties. Het koor zingt veel a capella, maar regelmatig wordt ook een beroep gedaan op professionele ondersteuning door solisten en instrumentalisten. De concerten vinden plaats in kleine kerken in Drenthe, die meestal bijzondere cultuurhistorische waarde hebben. Deze omgeving draagt bij aan de muzikale ervaring.
Het koor verzorgt elk jaar minstens twee concertseries. Geregeld geeft het koor concerten op verzoek, bijvoorbeeld in de serie van een Culturele Commissie, bij herdenkingen of evenementen. In bijzondere gevallen zingt het koor op andere locaties zoals in een museum of een concertzaal.
Ambitie
Het Drents Kamerkoor is het aan zijn naam verplicht om een bijzonder koor in Drenthe te zijn. Daar wordt op verschillende manieren aan gewerkt. Het koor stelt geïnspireerd en creatief programma’s samen. Door de bijzondere aandacht voor stemvorming en zangtechniek werkt het koor permanent aan kwaliteit.
Er wordt verwacht dat leden een gezonde stem hebben en thuis hun partij kunnen voorbereiden. Daartoe wordt bij het begin van het lidmaatschap een stemtest gedaan, waaruit advies voortkomt voor zangles of stemvorming. Deze stemtest wordt om de twee jaar herhaald, waardoor de kwaliteit van het koor gehandhaafd blijft.
Over het algemeen is de klank van de stem en het vermogen deze te ontwikkelen een belangrijker basis voor lidmaatschap, dan het vermogen om van blad te zingen. Dit laatste dient echter wel ontwikkeld te worden! Het streven van de dirigent is met de diverse stemmen tot een eenheid te komen in klank en articulatie, waarbij ieders individueel geluid er óók mag zijn .
Heeft u belangstelling voor het Drents Kamerkoor stuur dan een mail naar info@drentskamerkoor.nl met uw gegevens, uw stemgroep en ervaring. Dan nemen wij contact met u op voor een nadere kennismaking.

Dirigent Dick Dijk
Dick Dijk dirigeert koren vanaf zijn 20e jaar. Hij is geboren in Meedhuizen en volgde daar lessen op het harmonium van dhr. Poelman, destijds organist van de Nicolaikerk in Appingedam. Na orgellessen bij Piet Wiersma is Dick jaren organist geweest in Appingedam, eerst in de Gereformeerde kerk en later ook in de Hervormde Nicolaikerk. Koordirectie studeerde hij aan het Conservatorium te Groningen bij Cees Rotteveel en Bruno de Greeve. Later volgde nog orkestdirectie bij Zsolt Deaky. Hij studeerde af met een uitvoering van het Te Deum van Zoltan Kodaly.
En verder
De koren die Dick dirigeerde zijn zeer verschillend: Asser Mannenkoor, Rodens Christelijk mannenkoor, Meppeler mannenkoor en Nijverdals mannenkoor, Jongerenkoor Jedaja, Gospelkoor Testify in Leek, Rodens Gemengd Koor, Het Noord-Nederlands Opera en Operette Koor, Oratoriumvereniging Laudate Dominum te Surhuisterveen, Sallands Bachkoor, Leeuwarder Bachvereniging, Vocation te Grijpskerk en Toonkunstkoor Caecilia te Zwolle.
Momenteel dirigeert Dick de cantorij van de Protestantse Kerk Assen en het Drents Kamerkoor en is daarnaast fulltime bibliothecaris van het Noord-Nederlands Orkest.

Onze muziek
Het Drents Kamer Koor zingt veel verschillend repertoire. Het koor is niet bang voor uitdagende stukken, maar waardeert ook welluidende, gemakkelijk in het gehoor liggende, muziek.
In de muziekgeschiedenis heeft het koor menig pareltje gevonden: Ave Maria van Josquin, Klaagzangen van Jeremia van Orlando di Lasso, de dubbelkorige psalm 100 van Schütz, Komm,Jesu, Komm van Bach. Veel klassieke stukken van Haydn, Mozart, Schubert, Schumann. Mooie Russische werken van Rachmaninov, Italiaanse van Monteverdi en Rossini, Franse van Debussy, Ravel, Faure en Durufle.
Ook Nederlandse componisten kwamen aan bod: Andriessen (Veertien stonden), De Klerk (Pater Noster), Strategier (Maria Antifonen).
Verrassende keuzes
Tot de wat grotere uitgevoerde stukken behoren het Stabat Mater van Rheinberger, Ein Deutsches Requiem van Brahms, Dvoráks Stabat Mater en de Kantate Annelies van James Whitbourn. Ook zingt het koor elk jaar in de Pancratiuskerk te Diever een compleet kerstprogramma.
Een zeer verschillend, boeiend repertoire waarin de nadruk steeds ligt op het met grote inleving in de tekst zo stijlgetrouw mogelijk weergeven van de noten. De gekozen muziek wordt door de jaren heen door publiek en koorleden zeer gewaardeerd.
Begeleiding
De begeleiding tijdens de concerten is vaak in de goede handen van Noordelijke musici: Jan de Roos (piano), Pieter Pilon en Wietse Meinardi (orgel). Ook hebben we in het koor een professionele fluitiste en harpiste die af en toe meewerken. Soms maken we gebruik van een zorgvuldig samengesteld ensemble van (beroeps)musici.

Het Drents Kamerkoor zoekt versterking. Zing jij graag en lijkt het je leuk om mee te zingen? Neem dan snel contact met ons op.

Kennismaken?
Bent je een zanger of ken je zangers die graag in een kamerkoor zouden willen zingen? Dan zijn wij op zoek naar jou.
Belangstellenden die overwegen mee te zingen met het Drents Kamerkoor zijn van harte welkom op onze repetities. Ook wanneer je aarzelt kunt je gewoon komen kijken en luisteren. Ook kun je eerst eens een concert projectmatig meezingen. Wel wordt altijd een stemtest afgenomen.
Benieuwd hoe het Drents Kamerkoor klinkt, kom dan eens luisteren. We repeteren op woensdagavonden om 19:45 – 22:00 uur in De Voorhof, Hoogeveenseweg 4, 9431 AZ in Westerbork.
of stuur een mail naar info@drentskamerkoor.nl.